Albirea dintilor

Inaintea efectuarii tratamentelor de albire este indicat sa se efectueze un detartraj si periaj profesional pentru a inlatura toate depozitele de tartru, de pe suprafetele dentare, pentru a obtine o albire eficienta si completa a suprafetelor dentare.

In ultima perioada tratamentul de albire a devenit un tratament uzual in cabinetele de medicina dentara datorita cererii tot mai mari pentru un zambat cat mai estetic.

In cabinetele de medicina dentara, sistemele de albire sunt:

  1. Cu laser Biolase 810 nm lungime de unda
  2. Albire in cabinet cu gel activat de lampa cu polimerizare
  3. Albire cu gutiere in cabinete sau acasa
  4. Benzi de albire, paste de dinti speciale. Gelurile de albire utilizate in stomatologie contin in special peroxid de carbamida. Acesta traverseaza smaltul, care poate fi vazut ca o membrana semipermeabila, si oxideaza pigmentii galbeni, transformandu-i in pigmenti albi.

Cea mai neutrala albire si cea mai protectiva pentru smaltul dentar este albirea cu gel activat laser. Penetrabilitatea este eficienta, nu deshidrateaza smaltul si prin urmare nu creeaza sensibilitate post tratament albire. Eficienta nu este cu mult mai mare decat in cazul albirii cu peroxid de carbamida (cu lampa foto sau in gutiere) dar este mult mai neutrala si mai buna pentru smaltul dentar. Efectul final de albire se observa dupa 14 zile. Prin urmare se poate repeta la un interval de timp mai scurt 1-2 luni fata de cel cu peroxid care nu se poate relua mai devreme de 6 luni.

Concentratiile diferite ale gelului permit o individualizare a tratamentului de albire pentru fiecare pacient. Tehnica de albire la domiciliu reprezinta un succes la 9 din 10 cazuri. Durata efectului este de 1 pana la 3 sau mai multi ani. Tratamentul trebuie sa fie prescris de medic si supravegheat de acesta.

Tratamentul de albire trebuie sa preceada tratamentele odontale si protetice pentru ca gelul nu are efect asupra materialelor utilizate in stomatologie si trebuie sa fie precedat de o igienizare profesionala (detartraj si periaj profesional), iar gingiile trebuie sa aiba un aspect sanatos.