Parodontita

Parodontita este inflamarea cronica avansata a gingiei- este o afectiune extrem de intalnita.Bacteriile din depunerile dentare favorizeaza inflamatia, care poate afecta si paradontiul si oasele inconjuratoare. Daca nu este tratata, poate conduce la retragerea gingiei, la sensibilitatea dintilor si chiar la pierderea acestora.

Instalarea, progresia si consecintele inflamatiei gingivale

Inflamatia gingivala este primul factor in instaurarea paradontitei. Anumite bacterii aflate pe suprafata placii elibereaza substante toxice, la care corpul reactioneaza printr-o inflamatie . Acestea, pot conduce la distrugerea testului gingival. Apoi, se formeaza pungi gingivale, care se pot face simtite prin sangerarea gingiilor. Placa dentara se aduna in pungile formate. Pungile se adancesc tot mai mult, pana cand tesutul in care sunt fixati dintii se deterioreaza, putand duce chiar la o distrugere a oaselor din zona adiacenta. Pierderea paradontiului este ireversibila. Chiar daca paradontia a fost tratata cu succes, organismul poate reconstitui doar un tesut de substitutie, cara insa nu poate fi capabil sa indeplineasca functiile celui initial. De aceea este foarte important sa se realizeze o diagnosticare corecta chiar de la inceput.

Suprafata tesutului inflamat, in cazul unei paradontite care cuprinde mai multi dinti, poate atinge marimea unei palme. In urmare, agentii declansatori ai inflamatiei pot periclita starea de sanatate generala a organismului.

Factori care influenteaza evolutia bolii

Sistemul imunitar natural al organismului joaca un rol important in reactia efectiva la infectie, respectiv in evolutia ulterioara a bolii. Exista si alti factori care destabilizeaza sistemul imunitar:

  • fumatul
  • bolile metabolice, diabetul zaharat
  • factorii genetici
  • obezitatea, alimentatia nesanatoasa
  • oscilatiile hormonale (in perioada de sarcina sau de menopauza)
  • stresul

Pacientul poate sa gestioneze singur unii dintre acesti factori, spre exmplu, printr-o igiena bucala riguroasa si prin renuntarea la fumat. Se stie ca fumatul este principalul factor de risc pentru pierderea implanturilor dentare.

Evolutia paradontitei poate varia de la pacient la pacient. Ea apare frecvent la persoanele de varsta mijlocie si inaintata si are o evolutie lenta, cronica, adesea graduala. Poate, in schimb, sa fie si progresiva, cu evolutie rapida, si se poate intalni si la adolescenti sau adulti tineri. In acest caz, responsabili sunt factorii genetici sau infectiile cu bacterii deosebit de agresive.

Diagnosticarea

A. In cabinetul stomatologic

Se vor efectua o serie de investigatii. Printre acestea se numara si identificarea factorilor de risc apoi se vor face investigatii clinice, precum masurarea adancimii pungilor gingivale, constatarea sangerarilor, a instabilitatii dentare, estimarea cantitatii de placa, inlaturarea pungilor gingivale cu ajutorul laserului.

B. Investigatii de laborator

In cazuri severe, se poate recomanda terapia mecanica si administrarea de antibiotice. Tratamentul poate fi optimizat prin indeprartarea completa, a factorilor declansatori ai paradontitei. Astfel echilibrul simbiotic din cavitatea bucala va fi restabilit pe termen lung.

Terapie

Tratamentul parodontitei dureaza mai multe saptamani. Pacientul trebuie sa constientizeze faptul ca riscul aparitiei unei noi inflamatii gingivale ramane ridicat pe toata durata vietii, chiar si dupa inchiererea tratamentului. Din acest motiv, consultatiile stomatologice regulate sunt necesare.

A. Faza de igiena orala

Se recomanda curatarea dentara profesionala cu ajutorul caruia se va inlatura toate rezidurile de pe suprafata. Dupa detratraj, pacientul va urma protocol de igena, care cuprinde: periute interdentare, apa de gura cu clorhexidina, fir interdentar si apa oxigenata albastru de metil.

B. Terapia Efectiva a paradontitei

Scopul este de a elimina cat mai multe baterii din placa, care sunt secretate de substante toxice. Mai departe, tesuturile gingivale afectate vor fi si ele indepartate pentru a crea premisele optime ale unei bune vindecari. Aceasta procedura se realizeaza prin anestezie locala, cu instrumente speciale.

C. Controlul terapiei

Dupa o perioada de vindecare, se recomanda un nou consult la medicul stomatolog.

Faze de intretinere si profilaxie

Chiar daca tratamentul paradontitei a fost un succes deplin, riscul recurentei afectiunii este ridicat pe perioada intregii vieti. Se recomanda consultatii stomatologice periodice, la fiecare 3 sau 6 luni, in functie de gradul de risc al pacientului. Prin controale regulate, reaparitia paradontitei poate fi semnalata si treatata la timp. Daca se urmareste toate indicatiile medicului, aveti sanse mari sa va pastrati o dantura frumoasa si in stare foarte buna cat mai mult timp.