Protetica

Protetica dentara este acea specialitate (ramura din medicina dentara) responsabila cu inlocuirea dintilor pierduti. In realitate este responsabila pentru mult mai mult decat atat: cu diagnosticarea situatiilor clinice complexe in care sunt implicati dinti foarte deteriorati sau dinti care lipsesc din cavitatea bucala a pacientului si este necesar sa fie inlocuiti. Cel mai frecvent insa odata cu pierderea dintilor se pierde si o buna parte din osul inconjurator dintelui si gingia de asemenea. Deci in realitate protetica de varf trebuie sa aiba in vedere nu doar inlocuirea dintilor pierduti ci si a gingiei si osului inconjurator pentru ca aspectul estetic al restaurarii finale sa fie la inaltimea asteptarilor.

In ultimii ani noile tehnologii, noile materiale si noile protocoale de tratament vin sa largeasca foarte mult paleta de optiuni terapeutice pentru pacienti. Progresele realizate in chirurgia parodontala si in implantologie, in estetica si in domeniul biomaterialelor fac tratamentele mult mai complexe. Dincolo de complexitate insa, de efortul sustinut si de coordonarea muncii in echipe de medici de diferite specialitati , aceste tratamente au ca rezultat implinirea celor mai exigente asteptari estetice din partea pacientilor nostri.

Progresele extraordinari de mari realizate in implantologie in ultimii 20 ani, progresele in periodontologie si estetica solicita o pregatire mult mai solida din partea medicului pentru a le practica. In mana unui practician pregatit insa, acestea nu sunt decat instrumente pentru decizii mult mai juste iar complexitatea si noul sunt instrumente pentru tratamente de varf care sa serveasca o functionalitate mai buna si o estetica speciala.