Tratamente parodontale

Parodontita – cunoscuta sub numele de parodontoza, paradentoza – este o afectiune a gingiilor si osului inconjurator dintilor care conduce la pierderea acestora chiar daca sunt integri, aparent sanatosi si nu au nici o carie. Anumite grupuri de bacterii sunt responsabile de aparitia acestei afectiuni. Igiena bucala insuficienta asociata cu fumatul sau cu anumite boli generale creeaza conditii propice acestor bacterii sa se dezvolte in cavitatea bucala. Aceste bacterii creeaza si intretin o inflamatie constanta a gingiilor. In profunzime, bacteriile penetreaza pe langa suprafata radacinii dentare distugand osul care sustine radacinile dentare. Aceasta pierdere de os daca nu este oprita la timp cu tratament specific poate conduce la pierderea dintilor.

Cum pot sa stiu daca am parodontita?

Sangerarea gingivala este cel mai frecvent semn de boala parodontala. Gingiile pot sangera la atingere, la periajul dintilor, la contactul cu alimente dure sau chiar spontan. Daca sangerarea este localizata la 1-2 dinti poate fi o forma de parodontita localizata sau doar gingivita localizata care poate avea ca si cauza o obturatie sau o lucrare protetica a carei margine irita gingia.

Halena (mirosul urat in gura) este un semn important de parodontita. Mirosul este cauzat de bacteriile care sunt rezidente in cavitatea bucala a pacientului si care produc aceste mirosuri prin degradarea resturilor de alimente ramase in spatiile interdentare sau prin distrugerea tesuturilor inconjuratoare dintilor (os, gingie, ligamente de sustinere).

Modificarea pozitiei dintilor – de obicei apar deplasari ale dintilor in pozitii nefiresti in saptamani sau luni de zile. Acest lucru se intampla mai ales la dintii frontali.

Mobilitatea dintilor – atunci cand dintii ajung sa devina mobili , parodontita este avansata. Pierderea importanta de os alveolar peridentar face dintele incapabil sa suporte fortele aplicate asupra sa in actul de masticatie . Se poate ajunge la distrugerea completa a osului inconjurator dintelui, acesta fiind retinut doar de gingia inflamata. In acesta situatie dintele se poate elimina spontan din alveola dentara.

Dezgolirea radacinilor dentare – este cel mai cunoscut semn de parodontita alaturi de sangerarea gingivala. Pe masura ce osul inconjurator se distruge , gingia coboara pe suprafata radacinii astfel incat dintii apar mai lungi in gura si mai inestetici. Acest lucru devine uneori observabil si consecutiv tratamentului parodontal deoarece gingiile inflamate cresc in dimensiune si mascheaza pierderea de os, iar dupa ce inflamatia se reduce si gingiile revin la dimensiunea fireasca pierderea de os devine evidenta.

Care este cauza parodontitei?

Parodontita este o boala infectioasa cauzata de grupuri de bacterii cu patogenitate ridicata sau foarte ridicata, care isi gasesc mediul de dezvoltare pe suprafetele dentare.

Aceste bacterii pot creste in cantitati importante daca pacientul efectueaza o igiena bucala sporadica, insuficienta sau ineficienta. Multe persoane considera ca isi igienizeaza foarte bine cavitatea bucala dar la un consult profesional sunt uimiti sa li se demonstreze ca anumite teritorii din cavitatea bucala nu le igienizeaza deloc( limba, gingiile, spatiile interdentare ), sau considera ca nici macar nu ar avea nevoie de o atentie speciala pentru igiena lor.

Depozitele de tartru sunt adevarate “oaze de liniste” pentru microbii parodontopatogeni care pot sa-si continue activitatea nestingheriti si feriti de perii de dinti , paste sau ape de gura.

Depozitele de tartru permit bacteriilor sa progreseze in adancime pe suprafata radacinilor dentare si sa distruga osul peridentar.

Bacteriile produc anumite enzime care distrug atasamentul epitelial si induc un raspuns imun din partea organismului.

Parodontita este ereditara?

Parodontita nu este transmisa ereditar, dar predispozitia spre boala parodontala este transmisibila. Acest lucru se numeste susceptibilitate ereditara.

Semnificatia acestei susceptibilitati o reprezinta raspunsul diferit al organismului la agresiunea bacteriana, respectiv evolutia mai rapida si mai grava a bolii.

Din acest motiv pacientii cu susceptibilitate ereditara ar trebui sa urmeze un program riguros de profilaxie inca din adolescenta, sub supravegherea unui parodontolog cu experienta.

Parodontita este transmisibila?

Bacteriile responsabile de boala parodontala pot fi transmise intre parteneri prin sarut, tacamuri, pahare, etc., dar daca acestia nu gasesc un mediu propice de dezvoltare in noua cavitate bucala nu vor supravietui. Deci boala parodontala poate fi transmisa la partener daca acesta nu are o igiena suficienta.

Cum trebuie sa ma spal pe dinti daca am parodontita?

Protocolul de igiena bucala al unui pacient parodontopat este mult mai riguros decat al unui alt pacient. Include folosirea unui revelator de placa , a periutelor interdentare , apei oxigenate si clorhexidinei. Asistentele de profilaxie din cabinetele de parodontologie va vor instrui sa efectuati un periaj dentar corect.

De ce trebuie sa-mi fac detartraj regulat?

Tartrul dentar este cel mai important factor de progresiune al afectiunii. El permite bacteriilor sa se dezvolte in voie si ingreuneaza igiena bucala. Detartrajul este indicat sa se efectueze la 6 luni de zile , sau chiar mai repede daca parodontologul dvs. constata ca au aparut deja depozite tartrice importante mai devreme de acest interval. Nu aveti nici un motiv sa il pastrati pe suprafetele dentare.

Unde pot sa ma tratez daca am parodontita?

Tratamentul parodontitei e un tratament special, diferit de cel stomatologic traditional si cade in sarcina unui parodontolog. Parodontologia presupune insusirea unor metode terapeutice specifice si a unor tehnici chirurgicale care depasesc pregatirea traditionala a unui medic dentist. Acest lucru presupune studii postuniversitare specifice.

Bacteriile care produc parodontita pot fi identificati?

Bacteriile parodontopatogene sunt in mare parte anaerobe, sau conditionat aerobe, adica traiesc fara oxigen si mor in prezenta lui. Din acest motiv bacteriile nu pot fi crescute pe medii traditionale de cultura si identificate dupa metode traditionale. Ele pot fi identificate insa dupa ADN-ul bacterian in laboratoare specializate din afara tarii.Acest lucru nu incomodeaza in nici un fel tratamentul deoarece recoltarea se face in cabinete de parodontologie locale , iar rezultatul soseste in 3-4 saptamani.

De asemenea se poate efectua antibiograma pentru alegerea celui mai potrivit antibiotic, si de asemenea se evidentiaza incarcarea cantitativa cu bacterii patogene in regiunile in care s-a efectuat recoltarea.

Se poate trata Parodontita (Parodontoza)?

Cu siguranta se poate trata. Daca vi s-a spus ca aceasta afectiune nu se poate trata , ati fost dezinformati.

Chiar daca evolutia bolii este de ani de zile nu trebuie sa va pierdeti convingerea ca progresiune bolii poate fi stopata. In cazurile in care pierderile de os sunt verticale osul inconjurator radacinilor dentare poate fi recuperat in buna masura. Daca pierderile de os sunt orizontale nivelul osului nu mai poate fi modificat, dar evolutia bolii poate fi stopata. Daca osul inconjurator vreunei radacini s-a pierdut in totalitate acesta nu mai poate fi recuperat.

Tratamentul parodontitei

Cea mai importanta parte a tratamentului este cel nechirurgical, care se efectueaza in mai multe etape. Nu este un tratament dificil si nici foarte costisitor .El are ca scop o curatire aprofundata a peretilor radiculari afectati , a inlaturarii continutului pungii parodontale si crearea conditiilor locale pentru vindecare. Medicul parodontolog poate recolta din punga parodontala bacterii prezente care pot fi identificate de un laborator specializat din afara tarii. Acest lucru poate fi de un real folos in conducerea tratamentului, deoarece se poate institui tratament antibiotic specific pentru speciile bacteriene implicate.

Dupa 8 saptamani parodontometria efectuata in prima etapa se reia si sunt evaluate rezultatele primei etape de tratament. In formele usoare parodontita poate fi vindecata doar cu etapa nechirurgicala.

In formele mai grave etapa de tratament nechirurgicala se poate relua in mai multe etape. In aceste cazuri si interventii chirurgicale pentru remodelarea sau regenerarea osului pierdut pot fi luate in considerare.