Tratamente dentare

Endodontie

Endodontia – ramura a stomatologiei care se ocupa cu tratamentul afectiunilor pulpare (ale nervului) – inflamatii si/sau infectii

⁃ cea mai frecventa manopera efectuata de medicul endodont(medicul specializat pe tratamentele endodontice) este extirparea(scoaterea/inlaturarea) nervului dentar inflamat sau infectat. Inflamatia sau infectia nervului survine secundar(in urma) unui proces carios ce ajunge foarte aproape de acesta , sau in urma unui traumatism la care dintele a fost expus. Aceasta manopera se realizeaza cu ajutorul acelor de canal – instrumente foarte fine de diverse calibre si conicitati, ce permit medicului indepartarea nervului si prepararea/pregatirea canalului radicular pentru urmatorul pas al tratamentului endodontic, si anume obturatia/sigilarea canalului radicular(al radacinii).


⁃ De asemenea o alta manopera importanta pe care medicul endodont o efectueaza este retratamentul de canal – manopera ce consta in indepartarea unei obturatii vechi de canal(plomba de canal) ce nu indeplineste cu succes rolul pe care aceasta il are, si anume sigilarea perfecta a spatiului endodontic(spatiul din interiorul dintelui). Exemple in care este indicat retratamentul unui dinte tratat anterior pe canal sunt: obturatii de canal scurte(care nu sigileaza canalul pe intreaga lungime); infectii periapicale(la varful radacinii) secundare unei obturatii de canal incomplete; simptomatologie acuzata de pacient si aici ne referim la durere la masticatie, umflatura a gingiei in dreptul dintelui.

Mituri :

– dupa ce un dinte este tratat pe canal el este mort – fals – dintele tratat pe canal nu este mort dupa ce i se scoate nervul, doar ca pacientul nu mai percepe stimuli termici si chimici – disconfort la rece/cald sau dulce/acru.
– tratamentul de canal este dureros – fals – intreg tratamentul se desfasoara sub anestezie – anestezicele moderne oferind confort pacientului pe intreaga desfasurare a manoperei.

Riscuri :

– principalul risc este separarea instrumentarului de canal(ruperea acelor de canal) – acest risc creste odata cu gradul de dificultate al tratamentului de canal(canale ce prezinta curburi accentuale si/sau canale calcificate(canale cu un diametru foarte redus). De asemenea utilizarea instrumentarului de slaba calitate sau numarul crescut de sterilizari ale acestuia creste riscul de fracturare a acestora pe canal – lucru ce trebuie gestionat atent de medicul endodont prin monitorizarea atenta a numarului de utilizari al unui ac de canal – acele cu cele mai mici semne de uzura trebuie inlaturate periodic.

Recomandari :

⁃ folosirea sistemelor de izolare – diga dentara – folie de cauciuc ce delimiteaza dintele pe care se lucreaza de cavitatea bucala(gura) – acest lucru este obligatoriu intr-o stomatologie moderna. Diga impiedica patrunderea bacteriilor din saliva in spatiul endodontic, spatiu pe care ni-l dorim steril. De asemenea, folosirea sistemului digii dentare sporeste confortul pacientului si inlatura riscul de inghitire accidentala de catre pacient a instrumentarului de canal.


⁃ Utilizarea microscopului dentar – un tratament de canal modern nu poate sa fie efectuat fara ajutorul microscopului. Spatiul endodontic este suficient de mic, iar efectuarea manoperei de tratament de canal fără utilizarea magnifactiei poate duce la erori ce pot compromite definitiv dintele. Pacientul trebuie sa inteleaga ca medicul trateaza ceea ce vede. Din acest motiv utilizatea microscopului, ce contine o serie de lentile si o sursa puternica de lumina este vitala. Cu ajutorul microscopului se poate diagnostica prezenta canalelor suplimentare care dacă nu sunt reperate, instrumentate și obturate, pot conduce la apariția simptomatologiei(durere, inflamație, umflatura). Tratarea canalelor calcificate este mult mai ușoară folosind magnificatia oferita de microscopul dentar. Indiciile care duc la depistarea acestor canale – textura și culoare diferita – sunt imposibil de perceput de către clinician doar prin abordarea directa(fără sistem de magnificare/microscop dentar). Îndepărtarea instrumentelor separate(fracturate) este aproape imposibil de efectuat fără microscop dentar, acest proces fiind constituit din manevre de mare finețe ce necesita un bun control intraoperator din partea medicului – acest control nu poate fi oferit decât prin folosirea microscopului. Repararea perforatiilor – nu de puține ori se poate întâmpla ca pe parcursul unu tratament de canal sa se perforeze rădăcina – prin nivelul mare de magnificatie pe care microscopului ni-l pune la dispoziție, medicul poate repera aceasta perforație. Poate evalua corect posibilitatea de a repara aceasta perforație, și nu în ultimul rand poate repara perforata folosind diverse materiale.

⁃ Efectuarea de radiografii dentare – este absolut obligatoriu ca medicul sa dispuna de o radiografie preoperatorie(inainte de tratament) – pentru a putea sa puna un diagnostic complet si corect. Si este obligatoriu ca pacientul sa faca radiografie dupa finalizarea tratamentului – pentru ca medicul poata verifica corectitudinea tratamentului efectuat.

© 2021 KronDent - DENT ESTET | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate

Descoperă
Campaniile Active