Tratamente dentare

Tratamente parodontale

 Parodontita este o boala inflamatorie multifactoriala indusa de bacterii, care afecteaza tesuturile care asigura implantarea dintelui in alveola. Aceasta evolueaza silentios in stadiile incipiente, dar, cu toate acestea, exista anumite semne si simptome care indica astfel de probleme:

 • sangerarea gingivala;
 • modificari de aspect ale gingiilor: crestere in volum, modificarea culorii, a texturii;
 • respiratie urat mirositoare;
 • deplasari dentare: dintii incep sa isi modifice pozitia;
 • retractii gingivale si, in consecinta, sensibilitate dentara;
 • mobilitate dentara si, in final, pierderea dintilor.

Toate aceste semne nu ar trebui ignorate, deoarece, in lipsa tratamentului de specialitate, boala isi continua progresia. Bacteriile care duc la aparitia acestei patologii s-a dovedit ca sunt in stransa corelatie cu risc crescut de aparitie a bolilor cardiace, diabetului zaharat, accident vascular cerebral, nasteri premature si infectii respiratorii.

Aceasta afectiune este cu mult mai freventa de cat ar parea la prima vedere.

Studiile efectuate asupra populatiei americane in 2017 enunta prezenta bolii la 45 % din populatia adulta, iar in Europa un studiu din anul 2015 declara o incidenta de 42% a bolii la populatia adulta din Europa.

 Este un tratament complex care implica indepartarea bacteriilor patogene care au determinat aparitia bolii si a produsilor de metabolizare ai acestora de la nivelul spatiului parodontal si de la nivelul suprafetelor radiculare afectate.

 

Creearea prin terapii asociate a unor conditii propice ca tesuturile gingivale si osoase pierdute in urma evolutiei bolii sa se reface e cel de-al doiela obiectiv al tratamentului parodontal.

 

Cea mai moderna si non-invaziva metoda de tratament parodontal in acest moment in lume asociaza ultrasunetele, antisepticele cu un protocol therapeutic sofisticat in care sunt asociati doi laseri de doua lungimi de unda diferite care interactioneaza cu tesuturile in mod specific.

 

Unul dintre ele este utilizat pentru reducerea bacteriilor patogene de la nivelul suprafetelor dentare , peretilor radiculari si din grosimea peretelui gingival, iar cel de-al doilea realizeaza un chiuretaj foarte bland si atraumatic la nivelul radacinii si a pungii parodontale. In felul acesta sunt create conditii speciale de vindecare locale cu metode foarte blande si atraumatice.

 

Factorii de crestere de tip amelogenine si cei din concetratele de plasma fac parte si ele din arsenalul nostru therapeutic. Incercam sa recurgem la interventii chirurgicale cat mai putin posibil si doar cand este absolut necesar.

 

Metodele terapeutice pe care le folosim in tratamentul acestei afectiuni sunt foarte blande si protective pentru tesuturi si dintre cele mai confortabile si mai placute pentru pacienti.

Tratament

 • stabilirea unui diagnostic complet;
 • recoltare pentru analiza florei parodontale PCR ( polymerase chain reaction) si interpretarea analizei;
 • evaluarea parodontala respectiv parodontograma,
 • eliminarea placii bacteriene si a tartrului;
 • instruirea pacientului in vederea imbunatatirii igienei orale;
 • reducerea semnificativa a numarului de bacterii din cavitatea bucala cu ajutorul unui protocol laser si reducerea inflamatiei gingivale tot cu ajutorul laserului
 • chiuretaj parodontal cu ajutorul laserului Waterlase.

 Pe langa toate acestea, echipa noastra acorda mare importanta etapelor de mentenanta, deosebit de importante in contextul unei patologii cu risc mare de recidiva.  

Post tratament parodontal

Boala parodontala este o boala care recidiveaza . Exista categorii de pacienti al caror organism nu lupta bine cu aceasta boala si din acest motiv acesti pacienti au risc mai mare de recidiva a bolii.

De aceea, este esential ca pacientul sa pastreze un contact permanent cu medicul parodontolog, sa respecte vizitele de control si reevaluare la care este solicitat,, sa incerce sa respecte un protocol riguros de igiena orala pe tot parcursul vietii, astfel incat cantitatea de microbi din cavitatea bucala care ar putea provoca recidive sa fie cat mai mic. De asemenea, sa nu fumeze, sa reduca pe cat posibil nivelul de stres si sa tina sub control alte afectiuni asociate, de exemplu diabetul zaharat si afectiunile caridiovasculare care isi pun amprenta asupra evolutiei starii sanatatii parodontale .

Noi monitorizam cu strictete evolutia post tratament parodontal in special in cazul pacientilor care au risc crescut / mediu de recidiva, insa acest lucru necesita o colaborare stransa medic –pacient si respectarea cu strictete a graficului de igienizari si tratamente de intretinere  propuse de catre medicul parodontolog.

© 2021 KronDent - DENT ESTET | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate

Descoperă
Campaniile Active